Aktivnosti učenika

Foto skupina

Foto skupina započela je sa stvaralaštvom još 1978. godine u sklopu Narodne tehnike Bjelovar koja je financirala opremanje foto laboratorija u Domu i nabavu materijala potrebnog za njen rad. Danas radi samostalno i broji vrlo opširan opus fotografskih radova. Učenicima pruža slobodu umjetničkog izražavanja kroz fotografije. Skupina je zadužena da fotografiranjem zabilježi događanja u Domu i izvan njega te za izradu panoa kojima prezentira život u Domu i gradu. Profesorica Gordana Kurtović učenicima prenosi nova znanja o izradi fotografije. Sudionici  svoje radove svake godine predstavljaju na Domijadi te su u tome vrlo uspješni. Svi ljubitelji fotografije su dobrodošli i pozvani da otkriju svoj talent te da ga nastave njegovati i obogaćivati. Foto skupina potaknut će vas da jedan prizor vidite iz tisuću kutova, na tisuću načina, u tisuću i jednoj boji.

(tekst pripremila Jelena Doležal)

 

Video skupina

Video skupina osnovana je 1995. godine od kada redovito snima sva Domska događanja, igrane i dokumentarne filmove s kojima ostvaruje zavidne uspjehe na različitim natjecanjima i filmskim revijama. Skupina svojim uradcima, osvaja prva mjesta na regionalnim i državnim Domijadama sa filmovima „Kotlarstvo“ (1998.), „Sličice iz domskog života (1999.), „Domski blues“ (2000.), „Istine i laži“ (2001.), „Zumzo i frula“ (2002.), „Više ne moramo trčati“ (2003.), „Semel scriptum decies lectum“ (2004.), „Dokudom“ (2006.), „Miro ti to možeš“ (2012.), ”Dobri stari Dom” (2016.). Najveći uspjesi vezani su uz filmove prikazane na revijama hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i mladeži „Zauvijek lopovi“ (1997.- 1.mjesto prema dječjem ocjenjivačkom sudu), igrani film „Istine i laži“ (2001.- 1.mjesto prema stručnom sudu i dječjem sudu), dokumentarni filmovi „Zumzo i frula“ (2002.- 3.nagrada prema stručnom sudu), „Semel scriptum decies lectum“ (2004.-2.nagrada prema stručnom sudu te 1.nagrada prema dječjem ocjenjivačkom sudu), „Miro, ti to možeš“ (2012.- specijalna nagrada „Žuta zastava“ za film koji najuspješniji promiče nenasilje ). Jedominutni igrani film „Istine i laži“ 2001. godine ulazi u konkurenciju za nagradu na međunarodnom festivalu jednominutnih filmova u Požegi. Osim toga filmovi video skupine više puta su ulazili u konkurenciju za nagradu na revijama hrvatskog filmskog stvaralaštva odraslih te 2016. dokumentarnim filmom ”Dobri stari Dom” na Dubrovnik film festivalu djece i mladeži zemalja Mediterana.

Voditelj skupine je Dražen Pleško.

 

Kreativna skupina

Kreativna radionica učenicima daje priliku, kao što i sam naziv govori, da budu kreativni i da svoju inspiraciju i maštu koriste u izradi predmeta od raznih materijala. Učenici imaju slobodu u umjetničkom izražavanju i u donošenju novih ideja i prijedloga. U kreativnoj radionici imate priliku savladati nove i unaprijediti već postojeće vještine izrade. Voditeljica skupine je profesorica Snježana Šimić koja uvijek susretljivo i spremno pomaže učenicima u izradi radova. Kreativna radionica započinje s radom školske godine 1994./95. i od tada svojim radovima redovno pridonose kućnoj atmosferi uređenjem domskih prostorija. Sudionici kreativne radionice sudjeluju na Domijadi sa svojim originalnim i vrlo maštovitim radovima te ih izlažu na priredbi „ Bjelovaru s ljubavlju“

(tekst pripremila Jelena Doležal)

Novinarska skupina

Rad novinarske skupine bio je prisutan od početka postojanja Doma. Prvi broj godišnjaka „Nema problema“ izlazi 1997.godine i izlazi sve do danas. Voditeljica novinarske skupine je pedagoginja Vesna Hasan, koja potiče svoju skupinu na točnost, kreativnost, otvorenost, savjesnost, odgovornost i da budu uvijek u toku. Tijekom godine novinarke pozorno prate što se događa u Domu te prikupljaju informacije o raznim događajima, provode zanimljive ankete s domskim učenicima, te sudjeluju i u osmišljavanju i provođenju projekata kao što su „Reći ne, nije dovoljno“,  „Neznanje ubija“, Mladi za mlade. Novinarke uređuju materijale za web stranicu Doma, na kojoj se svi mogu informirati o domskom životu i događajima unutar Doma te pogledati zanimljive fotografije. Novinarska skupina svake godine radi i na uređenju godišnjaka Nema problema.

(tekst pripremila Dejana Trbojević)

Voditeljica: prof. Davorka Divić

 

Dramska skupina

Dramska skupina već godinama oduševljava publiku svojim nastupima na regionalnim i državnim Domijadama. Veći uspjeh obilježila je 2007.godine. Prva mjesta osvajaju na regionalnim Domijadama u Varaždinu, Virovitici, Križevcima, Kutini, Bjelovaru te na državnim Domijadama 1998. i 1999 godine. Najboljim glumcem proglašen je Filip Cesar na državnoj Domijadi 2007. u Umagu. Posebno je važna 2003. godina u kojoj premjerno prikazuju predstavu „Hotel za luđake“. Režiju i adaptaciju teksta potpisuje Antonija Putić. Dvije godine kasnije oduševljavaju publiku Doma kulture s predstavama za djecu „Plava boja snijega“ te predstavom za odrasle „Sabina ili oženiti se majkom“, čiju režiju također potpisuuje Antonija Putić. Za postignute rezultate i promicanje županije, ured Bjelovarko-bilogorske županije dodjeljuje dramskoj skupini i voditeljici Antoniji Putić zasluženo priznanje. U radu i afirmaciji dramske skupine, sudjelovala je i vanjska suradnica Jelena Ivezić, koja je s učenicima osmišljava tekstove poput: Folklor na način dramske, Jeđupka ili tako nešto, Ludnica za normalne, Jesenski rok u najavi, Sistem i druge. Na državnoj su Domijadi 2010. sudjelovali s predstavom Fatalisti (prema Jaques i njegov gospodar Milana Kundere), a godinu dana kasnije na državnu Domijadu upućena je recitacija Moj prijatelj Romana Simića koju je izveo Denis Kozumplik. Matej Heštera je sudjelovao na regionalnoj Domijadi s recitacijom Alojza Majetića Umijeće prepoznavanja. Redovito predstave izvode i na Božićnoj svečanosti te Bjelovaru s ljubavlju. Kvalitetan i uspješan rad dramske skupine nastavio se je i u ovoj školskoj godini u kojoj je dramska skupina pod vodstvom Antonije Putić na regionalnoj Domijadi u Križevcima, osvojila prvo mjesto od strane učeničkog žirija.

 

Folklorna skupina

Tamburaška skupina djeluje od 1993.godine. Učenici redovito nastupaju u Domu i gradu, na Božićnim svečanostima, Bjelovaru s ljubavlju, no ne smijemo izostaviti ni nastup u Bjelovaru u tv emisiji „Lijepom našom“ 1999. godine. Izvrsna su pratnja našoj folklornoj skupini iako imaju i samostalne nastupe na Domijadama kao što je jedan od njih u Opatiji 2003. godine. Od 1996. gosti su na svim državnim Domijadama. Moramo spomenuti da je tamburaški sastav Doma dugo vremena jedini takav sastav među učeničkim domovima. U suradnji s folklorom tamburaši upoznaju mnoge plesove i pjesme svih krajeva Hrvatske, a voditelj ovog programa je Miroslav Popović.

(tekst pripremila Nikolina Dengoricija)

 

Domski bend

Domski band vezan je uz spontana okupljanja glazbeno nadarenih učenika koji su pripremali glazbene točke za razne priredbe u Domu i izvan njega. Najuspješniji nastup do sada je na državnoj Domijadi u Zadru gdje izvode skladbu „Domski blues“, koja od 2010. godine postaje i službena himna Domijade. Posebno zapaćen nastup ostvaruju i 2002. godine na državnoj Domijadi u Umagu, a redovita su pratnja mnogim domskim i izvandomskim događanjima. Kroz ovu skupinu u posljednjih je nekoliko godina prošlo dosta mladih glazbenika.

Voditelj banda: Miroslav Popović

Tamburaška skupina

Tamburaška skupina djeluje od 1993.godine. Učenici redovito nastupaju u Domu i gradu, na Božićnim svečanostima, Bjelovaru s ljubavlju, no ne smijemo izostaviti ni nastup u Bjelovaru u tv emisiji „Lijepom našom“ 1999. godine. Izvrsna su pratnja našoj folklornoj skupini iako imaju i samostalne nastupe na Domijadama kao što je jedan od njih u Opatiji 2003. godine. Od 1996. gosti su na svim državnim Domijadama. Moramo spomenuti da je tamburaški sastav Doma dugo vremena jedini takav sastav među učeničkim domovima. U suradnji s folklorom tamburaši upoznaju mnoge plesove i pjesme svih krajeva Hrvatske, a voditelj ovog programa je Miroslav Popović.

(tekst pripremila Nikolina Dengoricija)

 

Nogomet

Nakon dugogodišnje pauze u domu se prije nekoliko godina ponovno pokrenula nogometna momčad pod vodstvom pofesorice Višnje Anić. Svake su godine sve bolji i na dobrom su putu da ponove već zaboravljene uspjehe domskog nogometa… Bez obzira na izuzetno teške uvjete treniranja i stalni nedostatak adekvatnog prostora na regionalnoj Domijadi 2005. osvajaju svoju prvu medalju ( treće mjesto) i tako najavljuju svijetlu budućnost domskog nogometa. I ove godine njih petnaestak vrijedno trenira po svim vremenskim uvjetima.

Od školske godine 2016./17. voditelj nogometa je prof. Mario Padovan

 

Košarka

Za sve košarkaše i one koji to žele postati ova će skupina biti pravi odabir. Svaki sport, pa tako i košarka zahtjeva redovan trening i veliku volju. Trening košarke održava se jednom tjedno, no sve ostale dane imate slobodu skupiti ekipu i igrati košarku u domskom dvorištu. Ukoliko niste pasivan tip učenika ili ako to želite zamijeniti sportom, imate priliku. Na treninzima koje vodi profesor Dražen Pleško naučit ćete i savladati košarkaške tehnike pa tako i unaprijediti neke druge vještine poput spretnosti, preciznosti i timskog načina igranja. Košarkaši treniraju i natječu se od 1994.godine. Vrlo su uspješni i svake godine sudjeluju na Domijadi, regionalnoj i državnoj.

 

Odbojka

Odbojka u Domu kao izborni program provodi se od školske godine 2013./2014. dolaskom nekolicine djevojaka koje su aktivno trenirale ovaj sport te su animirale i ostale djevojke i zajedno s voditeljicom prof. Višnjom Anić sudjelovale na susretima domova sjeverozapadne Hrvatske i državnim Domijadama. U školskoj godini 2014./15. djevojke su postigle vrlo dobar uspjeh na državnoj Domijadi osvojivši drugo mjesto. Od školske godine 2015./16. djevojkama su se u treniranju ovog sporta pridružili i mladići koji su vrlo brzo savladali tehniku igre i postali jaki sparing partneri, te ujedno zajedno u sportskom duhu provode slobodno vrijeme u Domu.

 

Šah

Šah je aktivnost u kojoj redovito sudjeluje do 12 učenika, a da je najtrofejnija skupina potvrđuju njihovi mnogobrojni uspjesi na regionalnim Domijadama: 3. mjesto (Ž), 1996.; 3. mjesto (M), 1975., 1977., 1986., 1987., 1994., 1996.; 2. mjesto (Ž), 2001., 2003. , 2007. 1.mjesto (Ž); 2. mjesto (M), 1993., 1999., 2000.; 1. Mjesto 2006., 2007. (Ž), 1997., 1998., 2000., 2002., 2004., 2005. 1. mjesto (M), 1997., 1998., 2001., 2001., 2002., 2003., 2004., 2006., 2007., 2008., 2009., 2010., 2011., 2012. Uspjesi na državnim Domijadama : 3. mjesto (Ž): 1997. 2. mjesto (Ž): 2002., 2004., 2005. 1. mjesto (Ž): 1998., 2007. 2.mjesto (Ž), 3. mjesto (M): 2004., 2005. 2. mjesto (M), 2003.,1. mjesto (M), 2001., 2005.,2009., 2010. (M) 2. mjesto, 2008. 2.mjesto (M), Miroslav Horina je u Umagu 2008. proglašen najšahistom, Tomislav Horina najšahist je bio 2010. Osim turnira u Domu, već se tradicionalno organizira turnir u šahu između gradskih srednjih škola gdje se naša ekipa redovito visoko plasira.

Voditeljica: prof. Davorka Divić

 

Sportska rekreacija

Kroz program sportske rekreacije učenici uz voditelja Dražena Pleška imaju mogućnost trenirati u domskoj teretani. Treninzi traju sat vremena i nisu naporni, niti teški, kako učenici znaju reći. Uz dogovor s odgajateljem možete dobiti i individualni program ovisno na čemu želite raditi. Ova sportska aktivnost odlična je kako biste ostali u dobroj fizičkoj formi. Postoje različite kategorije, za mladiće, za djevojke, kategorije A, B i C. Početnički je A, a zatim slijede ostale, ovisno o procjeni i dogovoru s voditeljem.

(pripremila Nikolina Dengoricija)

voditelj: Dražen Pleško

 

Stolni tenis

Stolni tenis jedna je od sportskih aktivnosti u koju se učenik može uključiti, a na treninzima se redovito vježba jednom tjedno u domskom prostoru. Na regionalnim Domijadama odnijeli su 1., 2., i 3.mjesto što je vrlo pohvalno. No, najveći uspjeh ostvaren je 1997. i 2005. godine kada su djevojke na državnoj Domijadi osvojile 2. mjesto.  Tko voli ovaj sport, neka se priključi. Isto tako organiziraju se i stolnoteniski turniri unutar Doma.

voditelj: prof. Davorka Divić

(tekst pripremila Nikolina Dengoricija)

 

Radost susreta

Kroz program Radost susreta, učenici njeguju ljubav prema duhovnoj glazbi. Uvježbavaju duhovne pjesme uz pratnju klavira, gitare, violine, violončela te udaraljki. Kroz iskustvo doživljaja duhovne glazbe učenici izražavaju svoje ideje i osjećaje na svakom susretu. Često nastupaju na domjenku za razrednike, Bjelovaru s ljubavlju, Božićnoj priredbi i na priredbama u gradu te publiku oduševljavaju svojim izvedbama. Učenici iskazuju radost sudjelovanja u glazbenim aktivnostima, a svojim pjevanjem i sviranjem uljepšavaju ugođaj u Domu. Probe se održavaju u prostoriji Doma. Voditeljica  je prof. Mirjana Pintar-Mihajlović.

(tekst pripremila Nikolina Dengoricija)

 

Mladi knjižnjičari

Mladi knjižničari su jedna od novijih aktivnosti u Domu koja započinje s radom 2006.godine. Domska knjižnica je šezdesetih godina sadržavala vrlo skroman književni fond sastavljen uglavnom od lektira i nešto stručne literature. Tijekom godina broj knjiga se povećavao i danas knjižnica broji oko 2800 knjiga lektire, beletristike te stručne literature za učenike i djelatnike Doma. Mladi knjižničari pomažu u radu voditeljici knjižnice, posebno u dežurstvu pri izdavanju knjiga, no i u poticanju učenika na čitanje kojim obogaćuju svoje izražavanje. Voditeljica skupine profesorica Gordana Kurtović učenike knjižničare upoznaje sa knjižničarskim radom na računalu. Prostor knjižnice koristi se cijeli dan i kao prostor za učenje.

(tekst pripremila Jelena Doležal)

 

Mladi i zdravlje

Posebni program „Mladi i zdravlje „Program „Mladi i zdravlje”  novost je u učeničkom domu, kroz koji učenici imaju mogućnost unapređenja zdravstvene kulture. Temelj programa je unapređenje zdravlja, sprečavanje bolesti kao i osiguravanje kvalitete života. Učenicima se kroz predavanja, radionice i projekte, omogućuje stjecanje znanja i vještina pomoću kojih mogu razviti osobne stavove i sposobnosti, korisne za upravljanje vlastitim zdravljem.

Voditeljica programa Slobodanka Subotić mag.med.techn