Glazba & Scena

 

Domski bend

Domski band vezan je uz spontana okupljanja glazbeno nadarenih učenika koji su pripremali glazbene točke za razne priredbe u Domu i izvan njega. Najuspješniji nastup do sada je na državnoj Domijadi u Zadru gdje izvode skladbu „Domski blues“, koja od 2010. godine postaje i službena himna Domijade. Posebno zapaćen nastup ostvaruju i 2002. godine na državnoj Domijadi u Umagu, a redovita su pratnja mnogim domskim i izvandomskim događanjima. Kroz ovu skupinu u posljednjih je nekoliko godina prošlo dosta mladih glazbenika.

Voditelj banda: Miroslav Popović

Dramska skupina

Dramska skupina već godinama oduševljava publiku svojim nastupima na regionalnim i državnim Domijadama. Veći uspjeh obilježila je 2007.godine. Prva mjesta osvajaju na regionalnim Domijadama u Varaždinu, Virovitici, Križevcima, Kutini, Bjelovaru te na državnim Domijadama 1998. i 1999 godine. Najboljim glumcem proglašen je Filip Cesar na državnoj Domijadi 2007. u Umagu. Posebno je važna 2003. godina u kojoj premjerno prikazuju predstavu „Hotel za luđake“. Režiju i adaptaciju teksta potpisuje Antonija Putić. Dvije godine kasnije oduševljavaju publiku Doma kulture s predstavama za djecu „Plava boja snijega“ te predstavom za odrasle „Sabina ili oženiti se majkom“, čiju režiju također potpisuuje Antonija Putić. Za postignute rezultate i promicanje županije, ured Bjelovarko-bilogorske županije dodjeljuje dramskoj skupini i voditeljici Antoniji Putić zasluženo priznanje. U radu i afirmaciji dramske skupine, sudjelovala je i vanjska suradnica Jelena Ivezić, koja je s učenicima osmišljava tekstove poput: Folklor na način dramske, Jeđupka ili tako nešto, Ludnica za normalne, Jesenski rok u najavi, Sistem i druge. Na državnoj su Domijadi 2010. sudjelovali s predstavom Fatalisti (prema Jaques i njegov gospodar Milana Kundere), a godinu dana kasnije na državnu Domijadu upućena je recitacija Moj prijatelj Romana Simića koju je izveo Denis Kozumplik. Matej Heštera je sudjelovao na regionalnoj Domijadi s recitacijom Alojza Majetića Umijeće prepoznavanja. Redovito predstave izvode i na Božićnoj svečanosti te Bjelovaru s ljubavlju. Kvalitetan i uspješan rad dramske skupine nastavio se je i u ovoj školskoj godini u kojoj je dramska skupina pod vodstvom Antonije Putić na regionalnoj Domijadi u Križevcima, osvojila prvo mjesto od strane učeničkog žirija.

 

Folklorna skupina

Folklorna skupina Doma učenika srednjih škola Bjelovar djeluje od 1969. godine.

Svoje nastupe učenici su tijekom godina uspješno prikazali i osvajali prva mjesta na regionalnim Domijadama u Varaždinu, Virovitici, Križevcima, Kutini, Ivanić-Gradu, Garešnici, Čakovcu, Bjelovaru i pri tome se plasirali na državnu Domijadu. Posebno su se istaknuli na državnoj Domijadi u Zatonu, Umagu i Rovinju.

1998. – 1. mjesto na državnoj Domijadi u Rovinju – SLAVONSKE KRALJICE –koreograf Dubravko Kovačević;

2000. – 2. mjesto na državnoj Domijadi u Umagu – NA IVANJSKO NAVEČERJE –koreograf Dubravko Kovačević;

2001. – 1. mjesto na državnoj Domijadi u Umagu – MEĐIMURSKI SVATI- koreograf D. Kovačević;

2016. – 3. mjesto na državnoj Domijadi u Rovinju –TANCOLJUNK, ZATANČIME, ZAPJEVAJMO –koreograf Snježana Srdić;

2017.- 1. mjesto na državnoj Domijadi u Rovinju – AJMO RODE SKUPA ZAPIVATI –koreograf Romana Fezi- Martinić, Filip Martinić;

2018.- 1. mjesto na državnoj Domijadi u Rovinju – KRENI KOLO , KRENI BOLJE – koreograf Romana Fezi- Martinić, Filip Martinić.

Voditeljica Folklorne skupine je prof. Mirjana Pintar-Mihajlović.

Od 1998. do 2005. godine Folklorna skupina dobiva posebno priznanje Bjelovarsko-bilogorske županije za zapažene rezultate i uspješno predstavljanje naše županije na državnim natjecanjima.

Folklorna skupina nastupa na priredbama u Domu i gradu, a svake godine se predstavi i na tradicionalnoj priredbi „Bjelovaru s ljubavlju“.

Kroz Folklornu skupinu prošle su brojne generacije učenika, mnogi od njih su danas poznati glazbenici, liječnici, profesori i sl. Svi oni su svoj boravak u Domu obogatili pjesmom i plesom, njegujući ljubav prema folkloru i kulturnoj baštini.

Njihova radost druženja uz pjesmu i njihovi plesni koraci utkani su u naša srca i prenose se na generacije koje dolaze.

 

 

Tamburaška skupina

Tamburaška skupina djeluje od 1993.godine. Učenici redovito nastupaju u Domu i gradu, na Božićnim svečanostima, Bjelovaru s ljubavlju, no ne smijemo izostaviti ni nastup u Bjelovaru u tv emisiji „Lijepom našom“ 1999. godine. Izvrsna su pratnja našoj folklornoj skupini iako imaju i samostalne nastupe na Domijadama kao što je jedan od njih u Opatiji 2003. godine. Od 1996. gosti su na svim državnim Domijadama. Moramo spomenuti da je tamburaški sastav Doma dugo vremena jedini takav sastav među učeničkim domovima. U suradnji s folklorom tamburaši upoznaju mnoge plesove i pjesme svih krajeva Hrvatske, a voditelj ovog programa je Miroslav Popović.

(tekst pripremila Nikolina Dengoricija)

 

Radost susreta

Kroz program Radost susreta, učenici njeguju ljubav prema duhovnoj glazbi. Uvježbavaju duhovne pjesme uz pratnju klavira, gitare, violine, violončela te udaraljki. Kroz iskustvo doživljaja duhovne glazbe učenici izražavaju svoje ideje i osjećaje na svakom susretu. Često nastupaju na domjenku za razrednike, Bjelovaru s ljubavlju, Božićnoj priredbi i na priredbama u gradu te publiku oduševljavaju svojim izvedbama. Učenici iskazuju radost sudjelovanja u glazbenim aktivnostima, a svojim pjevanjem i sviranjem uljepšavaju ugođaj u Domu. Probe se održavaju u prostoriji Doma. Voditeljica  je prof. Mirjana Pintar-Mihajlović.

(tekst pripremila Nikolina Dengoricija)