Kreativa & Multimedija

Foto skupina

Foto skupina započela je sa stvaralaštvom još 1978. godine u sklopu Narodne tehnike Bjelovar koja je financirala opremanje foto laboratorija u Domu i nabavu materijala potrebnog za njen rad. Danas radi samostalno i broji vrlo opširan opus fotografskih radova. Učenicima pruža slobodu umjetničkog izražavanja kroz fotografije. Skupina je zadužena da fotografiranjem zabilježi događanja u Domu i izvan njega te za izradu panoa kojima prezentira život u Domu i gradu. Profesorica Gordana Kurtović učenicima prenosi nova znanja o izradi fotografije. Sudionici  svoje radove svake godine predstavljaju na Domijadi te su u tome vrlo uspješni. Svi ljubitelji fotografije su dobrodošli i pozvani da otkriju svoj talent te da ga nastave njegovati i obogaćivati. Foto skupina potaknut će vas da jedan prizor vidite iz tisuću kutova, na tisuću načina, u tisuću i jednoj boji.

(tekst pripremila Jelena Doležal)

 

Video skupina

Video skupina osnovana je 1995. godine od kada redovito snima sva Domska događanja, igrane i dokumentarne filmove s kojima ostvaruje zavidne uspjehe na različitim natjecanjima i filmskim revijama. Skupina svojim uradcima, osvaja prva mjesta na regionalnim i državnim Domijadama sa filmovima „Kotlarstvo“ (1998.), „Sličice iz domskog života (1999.), „Domski blues“ (2000.), „Istine i laži“ (2001.), „Zumzo i frula“ (2002.), „Više ne moramo trčati“ (2003.), „Semel scriptum decies lectum“ (2004.), „Dokudom“ (2006.), „Miro ti to možeš“ (2012.), ”Dobri stari Dom” (2016.). Najveći uspjesi vezani su uz filmove prikazane na revijama hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i mladeži „Zauvijek lopovi“ (1997.- 1.mjesto prema dječjem ocjenjivačkom sudu), igrani film „Istine i laži“ (2001.- 1.mjesto prema stručnom sudu i dječjem sudu), dokumentarni filmovi „Zumzo i frula“ (2002.- 3.nagrada prema stručnom sudu), „Semel scriptum decies lectum“ (2004.-2.nagrada prema stručnom sudu te 1.nagrada prema dječjem ocjenjivačkom sudu), „Miro, ti to možeš“ (2012.- specijalna nagrada „Žuta zastava“ za film koji najuspješniji promiče nenasilje ). Jedominutni igrani film „Istine i laži“ 2001. godine ulazi u konkurenciju za nagradu na međunarodnom festivalu jednominutnih filmova u Požegi. Osim toga filmovi video skupine više puta su ulazili u konkurenciju za nagradu na revijama hrvatskog filmskog stvaralaštva odraslih te 2016. dokumentarnim filmom ”Dobri stari Dom” na Dubrovnik film festivalu djece i mladeži zemalja Mediterana.

Voditelj skupine je Dražen Pleško.

 

Kreativna skupina

Kreativna radionica učenicima daje priliku, kao što i sam naziv govori, da budu kreativni i da svoju inspiraciju i maštu koriste u izradi predmeta od raznih materijala. Učenici imaju slobodu u umjetničkom izražavanju i u donošenju novih ideja i prijedloga. U kreativnoj radionici imate priliku savladati nove i unaprijediti već postojeće vještine izrade. Voditeljica skupine je profesorica Snježana Šimić koja uvijek susretljivo i spremno pomaže učenicima u izradi radova. Kreativna radionica započinje s radom školske godine 1994./95. i od tada svojim radovima redovno pridonose kućnoj atmosferi uređenjem domskih prostorija. Sudionici kreativne radionice sudjeluju na Domijadi sa svojim originalnim i vrlo maštovitim radovima te ih izlažu na priredbi „ Bjelovaru s ljubavlju“

(tekst pripremila Jelena Doležal)

Novinarska skupina

Rad novinarske skupine bio je prisutan od početka postojanja Doma. Prvi broj godišnjaka „Nema problema“ izlazi 1997.godine i izlazi sve do danas. Voditeljica novinarske skupine je pedagoginja Vesna Hasan, koja potiče svoju skupinu na točnost, kreativnost, otvorenost, savjesnost, odgovornost i da budu uvijek u toku. Tijekom godine novinarke pozorno prate što se događa u Domu te prikupljaju informacije o raznim događajima, provode zanimljive ankete s domskim učenicima, te sudjeluju i u osmišljavanju i provođenju projekata kao što su „Reći ne, nije dovoljno“,  „Neznanje ubija“, Mladi za mlade. Novinarke uređuju materijale za web stranicu Doma, na kojoj se svi mogu informirati o domskom životu i događajima unutar Doma te pogledati zanimljive fotografije. Novinarska skupina svake godine radi i na uređenju godišnjaka Nema problema.

(tekst pripremila Dejana Trbojević)

Voditeljica: prof. Davorka Divić