Pravila ponašanja

 

Za vrijeme boravka u Domu učenici su dužni poštivati Kućni red i pridržavati se pravila ponašanja kako bi im život u Domu bio ugodniji i lagodniji. Pravila ponašanja i Kućni red Doma jednaki su za sve učenike te je njihovo poštivanje neophodno za funkcioniranje Doma u cjelini.

SOBNA PRAVILA

 1. Urediti sobu(posteri, naljepnice, slike…) isključivo u dogovoru s odgajateljem zaduženim za sobu.
 2. Dnevni raspored pospremanja sobe (dežurstvo) učenici su dužni izvjesiti na vidljivo mjesto u sobi.
 3. Nakon ustajanja učenici su obavezni urediti sobu – pospremiti krevet, knjige, osobne stvari i odjevne predmete na mjesto predviđeno za tu namjenu. Učenici su dužni svakodnevno održavati čistoću i urednost sobe, kupaonice i balkona. Prije odlaska na zimske, proljetne i ljetne praznike, obaviti generalno čišćenje sobe i balkona, zatvoriti prozore i isključiti grijanje.
 4. Učenici su obavezni redovito brisati (dezinficirati) radne površine u svojoj sobi (u skladu s preporukama HZJZ i resornog Ministarstva).
 5. Učenici navečer sami iznose otpad iz svoje sobe u kante na hodnicima.
 6. Učenici su obavezni prilikom buđenja i prije odlaska na spavanje izmjeriti tjelesnu temperaturu i redovito voditi evidenciju o istoj. U slučaju povišene tjelesne temperature učenici su obavezni obavijestiti medicinsku sestru Doma ili dežurnog odgajatelja (u skladu s preporukama HZJZ i resornog Ministarstva).
 7. Učenici za vrijeme boravka u sobi, iz higijenskih i zdravstvenih razloga, moraju nositi kućne papuče.
 8. Učenici ne smiju ulaziti u sobe drugih učenika (u skladu s preporukama HZJZ i resornog Ministarstva).
 9. Zabranjeno je šaranje po namještaju i zidovima – kreativnost se može izraziti na mnogo drugih načina (likovna sekcija, kreativna radionica…).
 10. Eventualne kvarove u sobi učenici ne smiju popravljati sami već prijaviti kvar odgajatelju. Za popravke postoji stručna osoba u Domu (domar).
 11. Zabranjena je upotreba velikih potrošača električne energijeu sobama (kuhalo, pegla, toster…), koji mogu ugroziti sigurnost učenika – za to postoje čajne kuhinje na svakom katu.
 12. Strogo je zabranjeno pušenje cigareta i duhanskih proizvoda u sobi!
 13. Ne pomicati namještaj (kreveti, radni stolovi…) i ne mijenjati raspored u sobi bez prethodnog dogovora s odgajateljem zaduženim za sobu kako ne bi došlo do nepotrebnih oštećenja namještaja (lomovi i puknuća) kao i tjelesnih ozljeda učenika.
 14. Za svako oštećivanje ili uništavanje predmeta u sobi, učenici će snositi materijalnu odgovornost.U slučaju neutvrđene pojedinačne odgovornosti učenika, štetu će snositi svi učenici smješteni u toj sobi.
 15. Za nestanak osobnih stvari učenika, Dom ne odgovara.
 16. Svaki učenik dužan je izraditi svoj ključ za sobu. Sobe učenika trebaju biti zaključane kada nitko ne boravi u njima.
 17. Poštivati potrebe svih učenika smještenih u sobi (za spavanjem, učenjem, odmorom…) i omogućiti uzajamni mir. Svi učenici se trebaju s poštovanjem odnositi jedni prema drugima bez vrijeđanja, svađe, širenja neistina, uvreda, nasilja i diskriminacije.
 • u sobi: kreveti, madraci, posteljina, radni
  stolovi, komode, stolice, vješalice,
  ogledala, cipelarnik
 • u kupaonici: nosač s tuš zavjesom, wc
  daska, ogledalo, koš za smeće od rosfraja,
  pribor za čišćenje

PRAVILA ZAJEDNIČKIH PROSTORIJA

 1. Prilikom ulaska u zgradu Doma obavezno je preći preko podloge za dezinfekciju obuće i dezinficirati ruke.
 2. Učenicima koji dolaze od kuće obavezno je izmjeriti tjelesnu temperaturu beskontaktnim toplomjerom prilikom ulaska u Dom.
 3. Učenici su za vrijeme boravka u Domu obavezni nositi zaštitne medicinske maske u svim zajedničkim prostorijama (osim u spavaonicama) u skladu s preporukama HZJZ i resornog Ministarstva.
 4. Učenici za vrijeme boravka u zajedničkim prostorijama Doma, iz higijenskih i zdravstvenih razloga, moraju nositi kućne papuče.
 5. Učenici su dužni čuvati domsku imovinu i sprječavati štetu te skrbiti o uređenju doma i čistoći zajedničkih prostorija.
 6. Za vrijeme učenja u Domu je potrebna tišina. U tom vremenu, aktivnosti poput glasnog slušanja muzike, pikada, stolnog tenisa i sl. se prekidaju.
 7. Tople napitke (čaj, kava i sl.) učenici mogu pripremati u čajnim kuhinjama, a nakon korištenja čajnu kuhinju ostaviti urednom. Kuhalo za vodu koristi se isključivo u čajnoj kuhinji.
 8. Učenici su dužni čuvati svu opremu koju koriste u slobodne vrijeme (sportski rekviziti, glazbeni instrumenti, multimedijalna oprema i sl.) te ju nakon korištenja vratiti neoštećenu.
 9. Pranje osobne odjeće učenika moguće je u domskoj praonici, isključivo u dogovoru s odgajateljem i djelatnicom u praonici, za one učenike koji bez dužeg prekida ostaju u Domu (više od mjesec dana).
 10. Strogo je zabranjeno pušenje cigareta i duhanskih proizvoda u svim prostorijama Doma.

Uvažavajte svoje, ali i potrebe drugih, poštujte Kućni red i svima će nam biti ljepše! Hvala!

Napomena: Pravila ponašanja u sobama i zajedničkim prostorijama Doma usklađena su s preporukama HZJZ i resornog Ministarstva zbog okolnosti uzrokovanih okolnostima COVID-19  https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Ucenicki_domovi_27_08_20.pdf