Pravila ponašanja

Za vrijeme boravka u Domu učenici su dužni poštivati Kućni red i pridržavati se pravila ponašanja kako bi im život u Domu bio ugodniji. Pravila ponašanja i Kućni red Doma jednaki su za sve učenike te je njihovo poštivanje neophodno za kvalitetno funkcioniranje Doma u cjelini.

SOBNA PRAVILA

 1. Urediti sobu (posteri, naljepnice, slike…) isključivo u dogovoru s odgajateljem zaduženim za sobu.
 2. Dnevni raspored pospremanja sobe učenici su dužni imati na vidljivom mjestu u sobi.
 3. Nakon ustajanja učenici su obavezni pospremiti sobu – složiti krevet, knjige, osobne stvari i odjevne predmete odložiti na za to predviđena mjesta. Učenici su dužni svakodnevno održavati čistoću i urednost sobe, kupaonice i balkona. Prije odlaska na jesenske, zimske, proljetne i ljetne praznike valja organizirati generalno čišćenje sobe i balkona, zatvoriti prozore te isključiti grijanje.
 4. Učenici navečer sami iznose otpad iz svoje sobe u spremnike za otpad na hodnicima.
 5. Učenici su za vrijeme boravka u sobi dužni nositi kućne papuče.
 6. Učenici ne smiju ulaziti u sobe drugih učenika.
 7. Zabranjeno je šaranje po namještaju i zidovima – kreativnost se može izraziti na mnogo drugih načina (likovna sekcija, kreativna radionica…)
 8. Eventualne kvarove u sobi učenici ne smiju popravljati sami već bi kvar trebali prijaviti odgajatelju. Za popravke postoji stručna osoba u Domu (domar).
 9. Zabranjena je upotreba aparata/potrošača električne energije u sobama (kuhalo, pegla, toster…) jer mogu ugroziti sigurnost učenika. Za njihovu su upotrebu predviđene čajne kuhinje na svakom katu.
 10. Strogo je zabranjeno pušenje električnih cigareta i duhanskih proizvoda u sobi!
 11. Nije dozvoljeno razmještati namještaj (kreveti, radni stolovi…) bez prethodnog dogovora s odgajateljem zaduženim za sobu kako ne bi došlo do nepotrebnih oštećenja namještaja kao i tjelesnih ozljeda učenika.
 12. Za svako oštećenje ili uništavanje predmeta u sobi, učenici će snositi materijalnu odgovornost. U slučaju neutvrđene pojedinačne odgovornosti učenika, štetu će snositi svi učenici smješteni u toj sobi.
 13. Za nestanak osobnih stvari učenika u sobi, Dom ne snosi odgovornost.
 14. Svaki učenik dužan je izraditi svoj ključ za sobu. Sobe učenika trebale bi biti zaključane kada nitko ne boravi u njima.
 15. Poštivati potrebe svih učenika smještenih u sobi (za spavanjem, učenjem, odmorom…) i omogućiti uzajamni mir. Svi učenici trebaju se s poštovanjem odnositi jedni prema drugima (bez vrijeđanja, nasilja, diskriminacije, svađe te širenja neistina).
 • u sobi: kreveti, madraci, posteljina, radni stolovi, komode, stolice, vješalice, ogledala, ormar za obuću
 • u kupaonici: nosač s tuš zavjesom, WC daska, ogledalo, koš za smeće, pribor za čišćenje

PRAVILA ZAJEDNIČKIH PROSTORIJA

 1. Učenici za vrijeme boravka u zajedničkim prostorijama Doma, iz higijenskih i zdravstvenih razloga, moraju nositi kućne papuče.
 2. Učenici su dužni čuvati domsku imovinu i sprječavati štetu te sudjelovati u uređenju doma i održavanju čistoće zajedničkih prostorija.
 3. Za vrijeme učenja u Domu potrebna je tišina. U tom vremenu, aktivnosti poput glasnog slušanja glazbe, igranja pikada, stolnog tenisa i sl. se prekidaju.
 4. Tople napitke (čaj, kava i sl.) učenici mogu pripremati u čajnim kuhinjama, a nakon korištenja čajnu kuhinju trebaju ostaviti urednom. Kuhalo za vodu koristi se isključivo u čajnoj kuhinji.
 5. Učenici su dužni čuvati svu opremu koju koriste u slobodno vrijeme (sportski rekviziti, glazbeni instrumenti, multimedijalna oprema i sl.) te ju nakon korištenja vratiti neoštećenu.
 6. Pranje osobne odjeće učenika moguće je u domskoj praonici, isključivo u dogovoru s odgajateljem i djelatnicom u praonici.
  7. Strogo je zabranjeno pušenje električnih cigareta i duhanskih proizvoda u svim prostorijama Doma.

Uvažavajte svoje, ali i potrebe drugih, poštujte Kućni red i svima će nam biti ljepše!