ŠAHOVSKI TURNIR REGIJE SJEVER

ŠAHOVSKI TURNIR REGIJE SJEVER

ŠAHOVSKI TURNIR REGIJE SJEVER

U prostorijama našeg Doma i ove je godine tradicionalno održan šahovski turnir Regije sjever. Mladići iz učeničkih domova Virovitica, Križevci, Kutina, Ivanić Grad, August Šenoa Garešnica te Bjelovar, imali su priliku odmjeriti snage u bitci umova. Nakon niza napetih partija, rezultat na ploči kazivao je sljedeće – prvo mjesto osvojili su učenici iz Učeničkog doma Virovitica, dok su treće mjesto izborili Križevci. Naši su mladići u sastavu Leonardo Hrovat, Matija Trbojević, Roman Mihalić i Tin Špoljarić domsku vitrinu učinili bogatijom za srebrni pehar. Sudac turnira bio je nama dragi prijatelj Vlado Karagić čiji osvrt na turnir prenosimo u cijelosti:

Gdje se u Bjelovaru ovog Adventa jedino može zaigrati šah? Odgovor se krije na Poljani dr. Franje Tuđmana 7. Jedna lijepa sportska tradicija i smotra prijateljstva nastavljena je u Domu učenika srednjih škola Bjelovar. Ekipni turnir u šahu okupio je 6 domskih ekipa iz šire okolice.

Iako to nisu vrhunski igrači s finala kadetskih i juniorskih liga, a šah im je u životu i bavljenju sportom tek 3. ili 4. izbor, pristupili su mu s posebnom ljubavlju i pažnjom, na način koji izaziva poštovanje.

    Ne znamo tko je u 72 godine povijesti DUBJ pokrenuo šahovsku priču, ali pamtimo tko ju je čuvao, njegovao i proslavio zadnjih desetljeća, sve do svoje prerane smrti.  Prof. Mato Čulo

ostavio je u tome neizbrisiv trag i putokaz svojim nasljednicima. U bogatom mozaiku kulturnog, društvenog, stvaralačkog i raznim darovima oplemenjenog života, šah je došao

kao lijep bezvremenski kamenčić. Drevna igra za djecu modernog doba. Mihovil Mateković nije šahist, ali kao sportaš u duhu lako je prepoznao dubinu koja ovoj igri daje posebnu čar i sjajan dodatak trkačkim, loptačkim i popularnim „brže, jače više – sportovima“.

     Kad koraknete onamo, nehotice pomislite da ste negdje u Skandinaviji. Od sličnih obrazovnih i školskih ustanova, ovaj dom odskače nekoliko svjetlosnih milja. Ne samo svojom novogradnjom i pomno osmišljenim detaljima. To je prostor oduhovljen istinitom vjerom u kutak ljepšeg svijeta.

     Besprijekorna organizacija, u ambijentu kakvog se ne bi postidjeli ni mnogi hrvatski openi, odigran je turnir kojeg uvijek krasi posebna dramatika.  Na kraju je Virovitica na krilima sjajnog Luke Preleca premoćno uzela 1. mjesto. Domaćini su imali svog junaka u liku Matije Trbojevića (nepobjediv na 2. ploči) i zasluženo osvojili srebrni pehar. Za onaj brončani, morali smo čekati posljednje otkucaje sata, posljednje partije u kojoj je 3. ploča Garešnice triput obišla porube čuda i litice neizbježnog poraza.

      I posljednja ekipa turnira imala je svog nepobjedivog junaka. Zove se Luka Koščević i bio je nepobjediv na posljednjoj ploči.

      Najbolja igračica Križevaca, Marija Palić, dolazi inače iz Zrinskog Topolovca. Iako nikad nije trenirala šah, išla je u razred s Ana Marijom Horvat i Franjom Ćibarićem i puno toga naučila gledajući, pod velikim odmorima.

  Turnir je vodio i odsudio Vlado Karagić, fide-sudac iz Zrinskog Topolovca, a jedna lijepa suradnja bit će nastavljena pozivnicom šahistima DUBJ na Božićni turnir u Rovišću. Krugovi prijateljstva se najljepše šire kad netko baci iskren i drag kamičak u krilo bistre vode.

       Izdvojeno:

       Mnoga hrvatska šahovska događanja, od onih u Hotelu Panorama, do županijskih prvenstava, trpe zbog odsustva službenih fotografa. Tako suci jedini u onoj gužvi sačuvaju poneki vrijedan foto-detalj. Domaćini su se pobrinuli da od početka do kraja turnira ondje bude profesorica Ines s vrhunskim foto-aparatom. Vjerujemo da će njena galerija fotografija biti motiv za rijetku šahovsku izložbu.

Vlado Karagić