Pravila ponašanja

Pravila ponašanja

Pravila ponašanja

Za vrijeme boravka u domu učenici su dužni poštivati Kućni red i pridržavati se određenih pravila ponašanja kako bi im život unutar Doma bio ugodniji i lagodniji. Pravila ponašanja i odgovornosti učenika su mnoga i neki ih se pridržavaju više, a neki manje. Iako smo svi različiti i nekima određena zaduženja teže padaju, pravila se moraju poštivati.

SOBNA PRAVILA

1. Urediti sobu (posteri, naljepnice, slike…) u dogovoru s odgajateljem zaduženim za sobu.

2. Dnevni raspored pospremanja sobe (dežurstvo) učenici su dužni izvjesiti na vidljivo mjesto u sobi.

3. Nakon ustajanja učenici su obavezni urediti sobu – pospremiti krevet, knjige, osobne stvari i odjevne predmete na mjesto predviđeno za tu namjenu… te svakodnevno održavati čistoću i urednost sobe, kupaonice i balkona. Prije odlaska na zimske, proljetne i ljetne praznike, obaviti generalno čišćenje sobe i balkona, zatvoriti prozore i isključiti grijanje.

4. Učenici za vrijeme boravka u sobama, iz higijenskih i zdravstvenih razloga, moraju nositi kućne papuče.

5. Zabranjeno je šaranje po namještaju i zidovima – kreativnost se može izraziti na mnogo drugih načina (likovna sekcija, kreativna radionica…).

6. Eventualne kvarove u sobi učenici ne smiju popravljati sami već prijaviti kvar odgajatelju. Za popravke postoji stručna osoba u Domu (domar).

7. Zabranjena je upotreba velikih potrošača električne energije u sobama (kuhalo, pegla, toster…), koji mogu ugroziti sigurnost učenika – za to postoje čajne kuhinje na svakom katu.

8. Strogo je zabranjeno pušenje cigareta i duhanskih proizvoda u sobi!

9. Ne pomicati namještaj (kreveti, radni stolovi…) i ne mijenjati raspored u sobi bez prethodnog dogovora s odgajateljem zaduženim za sobu kako ne bi došlo do nepotrebnih oštećenja namještaja (lomovi i puknuća) kao i tjelesnih ozljeda učenika.

10. Za svako oštećivanje ili uništavanje predmeta u sobi, učenici će snositi materijalnu odgovornost. U slučaju neutvrđene pojedinačne odgovornosti učenika, štetu će snositi svi učenici smješteni u toj sobi.

11. Za nestanak osobnih stvari učenika, Dom ne odgovara.

12. Svaki učenik dužan je izraditi svoj ključ za sobu. Sobe učenika trebaju biti zaključane kada nitko ne boravi u njima.

13. Poštivati potrebe svih učenika smještenih u sobi (za spavanjem, učenjem, odmorom…) i omogućiti uzajamni mir. Svi učenici se trebaju s poštovanjem odnositi jedni prema drugima bez vrijeđanja, svađe, širenja neistina, uvreda, nasilja i diskriminacije.