Spolno zdravlje

Spolno zdravlje

Spolno zdravlje

U sklopu adaptacijskog programa novih učenika  održano je nekoliko aktivnosti  zdravstvenog odgoja.  Ciklus  od tri susreta  započeli smo  obilježavanjem svjetskog dana kontracepcije predavanjem na temu  „prirodne kontracepcijske metode“.  Nastavili samo  radionicom  „spolno zdravlje“ koja je provedena u dva susreta . Zadatak je bio skinuti i istražiti aplikaciju „spolno zdravlje„  te odgovoriti na anonimni anketni upitnik koji je sadržavao pet pitanja vezanih uz kontracepcijske metode. Anonimni anketni upitnik ispunilo je 38 učenika.

Rezultati ankete

Analizom upitnika utvrđeno je da su učenici uspješno istražili aplikaciju te da je na postavljena pitanja veliki postotak učenika odgovorio točno. Na pitanje „ako staviš dva kondoma imaš dvostruku zaštitu od spolno prenosivih bolesti i neplanirane trudnoće“ 76.3 % učenika odgovorilo je točno dok je na pitanje  „Malo je vjerojatno da će osobe mlađe od 25 godina dobiti spolno prenosivu bolest“ čak 92.1% učenika odgovorilo točno, što je izvrstan rezultat. „kod prvog spolnog odnosa se ne može zatrudnjeti“ pitanje je na koje je 89,5% učenika odgovorilo točno. Iz pitanja „Kontracepcijske tablete (pilule) se mogu, kao i kondomi, kupiti u dućanu“ saznali smo da 97,4% učenika smatra da se kontracepcijske tablete ne mogu kupiti u dućanu.

Mobilna aplikacija Spolno zdravlje

Kalkulator rizika – interaktivni alat koji omogućava procjenu rizika od zaraze HIV-om ili drugim spolno prenosivim bolestima (SPB) na temelju životnog stila (12 pitanja) ili konkretne situacije (8 pitanja), uključujući preporuke za zaštitu zdravlja i testiranje. Temeljem grube procjene, provjerite jeste li u visokom, srednjem, niskom riziku… koje situacije mogu povećati rizik od infekcije HIV-om i ostalim SPB, kako smanjiti rizike, koje su preporuke za zaštitu zdravlja.

Kviz znanja – interaktivna i zabavna provjera znanja o spolnom zdravlju. Kviz znanja sadrži četiri kategorije kviza sa po 10 pitanja: HIV/AIDS; HIV/AIDS, SPB i spolno zdravlje; Abededa spolnog zdravlja i Znanje i odgovorno spolno ponašanje. Naša baza sadrži preko 200 rotirajućih pitanja. Provjerite koliko znate o spolnom zdravlju!

Spolno zdravlje – baza znanja o muškim i ženskim spolnim organima, spolnosti, menstruacijskom ciklusu, odgovornom spolnom ponašanju, kontracepciji, trudnoći i roditeljstvu, samopregledima, preventivnim liječničkim pregledima te mitovima i činjenicama.

Spolno prenosive bolesti – baza znanja o najčešćim spolno prenosivim bolestima (SPB), što su, kako se prenose, koji su simptomi, koliko su raširene, dijagnostika (testiranje), što znaće za Vaše zdravlje, liječenje, prevencija.

Kako se zaštititi – baza znanja o zaštiti spolnog zdravlja, ABC prevenciji (cijepljenje, liječnički pregledi, higijena, savjeti za sigurniji spolni odnos, pravilno korištenje kondoma itd.), rizičnim spolnim odnosima i rizičnim ponašanjima.

Tražilica zdravstvenih usluga – jedinstven izvor informacija o uslugama povezanima sa zaštitom spolnog i reproduktivnog zdravlja te srodnim uslugama u području očuvanja zdravlja u Hrvatskoj. Zdravstvene usluge u tražilici imaju sveobuhvatan pristup prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života i objedinjuju područje mentalnog, tjelesnog, spolnog i socijalnog zdravlja. Korištenje tražilice jednostavno je: odabirom željene usluge i dostupnih gradova tražilica prikazuje sve dostupne institucije s osnovnim informacijama, interaktivnom kartom lokacije te mogućnošću direktnog kontakta odabirom ikone za poziv ili slanje e-maila, a više informacija nudi posjetom internetskoj stranici ili otvaranjem mape s uputama o lokaciji.

Edukativni članci – kategorija stručnih članaka o temama spolnog i reproduktivnog zdravlja – pratite najnovija istraživanja i preporuke stručnjaka.

Pitaj stručnjaka – U slučaju da imate neko pitanje, a niste uspjeli pronaći odgovor u sadržajima aplikacije ili na našoj internetskoj stranici, ovdje možete postaviti svoj upit stručnom savjetniku.

Podsjetnik – ova aplikacija olakšava ti jednostavno planiranje redovitog testiranja ukoliko ti je to preporučio savjetnik u centru za savjetovanje i testiranje ili liječnik ili ukoliko smatraš da je redovito testiranje dobro za kontrolu tvog zdravlja na temelju grube procjene kalkulatora rizika.

Saznajte više o aplikaciji na www.spolnozdravlje.hr

ili preuzmite aplikaciju.