Život je predstava

Život je predstava

Život je predstava

Život je predstava, ispričana ili neispričana priča na običnom formatu ljudske svakodnevnice. Predstava tako surova, spontana, nepredvidiva, izazovna. Baš kao i vremenski trenutak u kojemu se svi skupa nalazimo i kojega živimo. Danas.

Trenutak koji traje, zorno oslikava naše živote, življenje i svakodnevnicu. Trenutak u kojem se događaji isprepliću i prožimaju nepredvidivo i zapanjujuće,  kao u sasvim običnoj Shakespeareovoj predstavi, komičnog, ali i nerijetko tragičnoga kraja. Upravo naše živote često možemo poistovjetiti s dramom i predstavom, događajima na drvenim daskama u kojima smo i sami glavni glumci istih.

Danas, opterećeni mnogim ograničenjima i privikavanjem na potpuno novi, a do sada nepoznati stil života, maštamo o onome što bi se u normalnim okolnostima naših života, događalo danas i planiralo sutra. Primiče se kraju teška i neobična školska godina. Njezin kraj dočekujemo bez poznate atmosfere života u  Domu, mirisa domske kuhinje, žamora i gužve na hodnicima. Istog onog Doma koji se je tako snažno, a kroz sve ove godine zajedničkoga rada i života, duboko urezao u emocije i sjećanja svih, postao navika, uživanje i potreba. Mjesto zajedništva i učenja, velika pozornica prepuna glumaca.

Kraj tekuće školske godine dočekujemo bez tradicionalnog zaključivanja ocjena i zajedničkog učenja hodnicima Doma do dugo u noć. Izostali su razgovori o budućnosti, detaljno planiranje maturalnoga plesa, osobne želje, snovi i ideje. Kraj školske godine dočekujemo bez mogućnosti da slavimo uspjehe s Regionalne domijade i s nestrpljenjem očekujemo Državnu domijadu, u sunčanom i svima nam dragom Rovinju, možda upravo ovaj vikend. No zapravo, sve je to život, isti onakav kakav možemo vidjeti i osjetiti u kazališnim predstavama, izrežirane palicom iskusnoga redatelja. Detaljno osmišljena predstava, krajnje napeta, puna preokreta i životne ironije. Surova i neplanirana, a pri tome nadasve realna. Predstave u kojima su tako uspješno i suvereno svoj trud i talent prezentirale mnogobrojne generacije učenika, ostaju trajni zalog neke bolje i sigurnije budućnosti.

U netipičnoj školskoj godini, naši su učenici imali vrlo uspješnu premijeru predstave „Je li moguće da je to Shakespeare“ ? Nažalost, i s obzirom  na okolnosti, to je bio prvi i jedini trenutak kada je trud i entuzijazam naših učenika u spomenutoj predstavi ugledao svijetlo dana. Naoružani strpljenjem i disciplinirani, uvjereni smo da ćemo dočekati njezinu ponovnu izvedbu, uskoro.. Javno, pred publikom, ponosno. Do tada, ostaje nam uživanje i ponos u nekim prošlim vremenima, kada su učenice i učenici našeg Doma, mladi i talentirani entuzijasti, suvereno i hrabro koračali daskama koje život znače.